Policie zveřejnila záběry ze střelby na škole v Nashvillu

Policie zveřejnila záběry ze střelby na škole v Nashvillu

Policie zveřejnila detaily ohledně pondělní střelby v křesťanské škole v Nashvillu, při které zemřelo sedm lidí včetně pachatelky. Tou byla 28letá Audrey Elizabeth Haleová. Podle policie se jedná o bývalou studentku školy. Strážci zákona také zveřejnili video z bezpečnostních kamer.

Haleovou policie identifikovala podle jejího rodného jména. Podle serveru Tennessean se ale jedná o transgender muže. Haleová do školy vstoupila násilně a se třemi zbraněmi. Měla u sebe dvě poloautomatické pušky a pistoli. Ke střelbě došlo v přízemí i prvním patře.

Obětí jejího činu bylo celkem šest. Zemřely tři děti, všechny ve věku 9 let. Haleová zastřelila také tři zaměstnance školy: Cynthii Peakovou (61), Mikea Hilla (61) a ředitelku školy Katherine Koonceovou (60).

„Truchlíme nad obrovskou ztrátou a jsme v šoku z teroru, který zničil naši školu. Soustředíme se na lásku k našim studentům, učitelům a zaměstnancům a na zahájení procesu uzdravování,“ uvedla škola v prohlášení.

Pachatelka vnikla do budovy školy v 10:00 ráno místního času vedlejším vchodem. Policie se o střelbě dozvěděla v 10:13. Ozbrojenou útočnici zastřelili policisté Rex Englebert a Michael Collazo v 10:27 v prvním patře.

Kromě záběrů z bezpečnostních kamer zveřejnila policie také snímky auta, ve kterém Haleová ke škole přijela. V autě našli strážci zákona ručně psaný manifest. Co bylo jeho obsahem, neuvedli.

 

Nashvillská policie identifikovala oběti střelby v soukromé křesťanské škole v pondělí jako tři devítileté studenty a tři dospělé kolem 60 let včetně ředitele školy. Foto: Reuters


„Byla to milá osoba, trochu tišší“

„Byla to milá osoba, možná trochu tišší. Její rodiče jsou nejspíš stejně v šoku jako kdokoli v sousedství. Zdá se to nereálné. Neexistuje nic, proč bych si myslel, že je schopná takové věci,“ řekl Sean Brashears, který vyrůstal jako soused Haleových.

Policie má podezření, že Haleová měla v merku útok i na další nespecifikované lokace.

Od začátku letošního roku se jednalo o druhý smrtelný a celkem 19. útok na amerických školách. Prezident Joe Biden po střelbě v Nashvillu prohlásil, že násilí se zbraněmi rozděluje americké komunity, a vyzval Kongres, aby přijal omezení práva na držení zbraní.

„Srdcervoucí. Nejhorší noční můra rodiny,“ popsal pocit příbuzných obětí Biden. „Rozděluje to naše komunity. Musíme udělat víc pro ochranu našich škol. Je na čase, abychom viděli nějaký pokrok,“ dodal.

 

ZDROJ: https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-amerika-policie-zverejnila-zabery-ze-strelby-na-skole-v-nashvillu-utocila-transgender-osoba-40427042