Newsletter Asociace bezpečná škola 01/2023

Newsletter Asociace bezpečná škola 01/2023

Asociace bezpečná škola vydala nový newsletter číslo 01/2023.  Z aktuálního obsahu vybíráme:

Členství zdarma
Od letošního roku jsme se rozhodli, že školy a školská zařízení budou mít členství zcela zdarma. Co přináší školám členství v Asociaci bezpečná škola – více informací najdete v článku.
Autor: Bc. Jitka Sladká

Nenávistné kampaně a dezinformace
Šíření nenávisti a dezinformací především v kybernetickém prostoru začíná být určitým bezpečnostním rizikem, a to nejen pro Českou republiku (dále jen ČR), ale i pro ostatní demokratické státy. Snadný přístup občanů do sítě internet pomocí mobilních telefonů a dalších technologií přehlcuje každého nadmírou informací.
Autor: Mgr. Lukáš Vilím, Ph.D.

I takhle se „baví“ česká mládež a děti
Covid-19, válka na Ukrajině, energetická krize, rozevírající se nůžky sociální nejistoty, dezinformace, radikalismus… Toto všechno řeší dospělí a řeší to i před svými dětmi. A to má nepochybně velký vliv na jejich vývoj. Tím, jak si neumějí s vyjmenovanými problémy poradit dospělí, neumějí to ani děti a mládež.
Autor: Jaromír Průša

Copycat efekt
Copycat efekt je jev, kdy jedinec napodobuje nebo opakuje zločin nebo sebevraždu, kterou viděl nebo slyšel v médiích. Obecně odkazuje na „sílu masové komunikace a kultury vytvářet epidemii podobných chování“. Copycat efekt může být motivován touhou po slávě, identifikaci s pachatelem nebo obětí, frustrací, depresí nebo imitací kulturních vzorů.
Autor: Ing. Libor Sladký

Nová evropská norma prevence kriminality
Ve čtvrtek 6. října 2022 uspořádalo v Praze Ministerstvo vnitra ČR odbornou konferenci „Městské prostředí – bezpečnostní hrozba, nebo příležitost pro prevenci?“. Odborníci na ní mimo jiné představili koncepty prevence kriminality, které pracují s přizpůsobováním městského prostředí, jako jsou realizace a design staveb nebo územní plánování, a to například prostřednictvím architektonického, sousedského, sociálního nebo kulturního a psychologického prostředí.
Autor: JUDr. Tomáš Koníček

 

 

Ke stažení zde:  Newsletter 012023 (staženo 515× )