Školy. Bezpečnost chybí

Školy. Bezpečnost chybí

Děti po uvolněném prázdninovém režim potřebují čas, aby si zvykly na návrat do každodenní rutiny. Po návratu z prázdnin mohou být divočejší a méně pozorné, a tím pádem náchylnější k úrazům. Podle Asociace bezpečná škola je přitom hodně školských zařízení orientováno primárně na ochranu majetku a ne na ochranu osob. Rizikové jsou především ranní příchody žáků do školy, kdy je kontrola vzhledem k počtu osob nejnáročnější.

Podle bezpečnostní agentury M2c je důležitý přehled o tom, kdo se ve škole nachází. „Do školy se například otevřeným vedlejším vchodem nebo nepozorovaně se zaměstnancem školy nesmí dostat osoba, která tam nepatří. Každý člověk vstupující do objektu tak musí projít autorizací. Dospělí oprávnění pohybovat se v objektu školy by měli být označeni visačkou,“ vysvětluje Radek Végh z M2C, který má na starosti skupinu soukromých britských mezinárodních škol. Při případném útoku je ideální metoda reakce USB, tedy „Uteč, schovej se, bojuj“, kdy boj je až poslední možnost.

Odborníci varují, že školy nejsou na takové případy připraveny. „Jednou ročně by se měl na školách uskutečnit „den bezpečnosti“, uvádí Végh z M2c. Dalším problémem jsou úrazy dětí. Rodiče by měli zvážit, zda své dítě pojistit. Připomíná se, že k úrazu děti přicházejí nejčastěji mezi dvanácti a čtrnácti lety.

 

Zdroj: Deník METRO, 27.08.2019