Jeden mrtvý a devět zraněných po útoku ve střední škole ve finském Kuopiu

Jeden mrtvý a devět zraněných po útoku ve střední škole ve finském Kuopiu

Jeden člověk přišel o život a devět dalších lidí utrpělo zranění při násilnostech na střední škole ve městě Kuopio na východě Finska. Policie zranila a zadržela pravděpodobného pachatele, jehož totožnost úřady nezveřejnily. Podle agentury AP jde o finského občana.

Podle finského bulvárního deníku Iltalehti byla policie na místo přivolána poté, co do jedné ze tříd střední odborné školy vtrhl neznámý útočník s mečem. Zraněné převezli do nemocnice. Dva jsou ve vážném stavu, upozornil zpravodajský server Yle. Lehce zraněn byl také jeden policista.

Jeden ze svědků vypověděl, že útočil student, upozornila BBC. Meč vytáhl z tašky a pak začal sekat do lidí kolem, prohlásila svědkyně citovaná britským listem Evening Standard.

Finský list Keskisuomalainen uvedl, že podezřelým je mladý muž. Svědek listu řekl, že útočník nejprve napadl mečem jednu dívku a zranil ji na krku a břiše. Motiv činu není znám.

Deník Iltalehti citoval svědka, podle něhož muž na škole studoval a mečem prý zasáhl jako prvního učitele. Mezi studenty propukla panika a někteří začali házet židle po útočníkovi, který utekl. Policie potvrdila, že použil zbraň s čepelí a měl u sebe také střelnou zbraň.

Policisté na místě pravděpodobného pachatele zatkli. Při zásahu použili střelné zbraně. Útočníka jimi nejspíš zranili, napsal web Helsinki Times. Podle něj se dějištěm krveprolití stalo učiliště Savon Ammattiopisto.

Zdroj: Agentura AP, Kuopio Finsko

Škola sídlí v komplexu, kde se nachází také nákupní středisko. Areál, který leží asi čtyři kilometry jižně od centra města Kuopio, byl evakuován.

Premiér Antti Rinne na Twitteru krveprolití odsoudil jako „šokující a zcela nepřijatelné“. Vyjádřil také soustrast obětem a jejich příbuzným. Ministryně školství Li Anderssonová zdůraznila, že každý mladý člověk má právo studovat v bezpečí, bez strachu z násilí.

Útoky na školách jsou časté zejména ve Spojených státech, zkušenosti s nimi má ale i Finsko. V září 2008 student Matti Juhani Saari postřílel deset lidí ve škole v Kauhajoki na západě země. Pak obrátil zbraň proti sobě. V září 2016 zadrželi ve Finsku 21letou ženu podezřelou z plánování masakru v neupřesněné škole.

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/kuopio-finsko-strelba-skola.A191001_132106_zahranicni_hm1