Student na Slovensku napadl spolužačku. Udeřil ji sekerou do čela

Student na Slovensku napadl spolužačku. Udeřil ji sekerou do čela

Student střední školy ve slovenské obci Nováky napadl ve čtvrtek 2.11.2022 spolužačku. Na začátku vyučování na ni zaútočil sekerou a udeřil ji do čela. Zranil i dalšího žáka, píší média. Policie ho zadržela asi pět set metrů od školy poté, co utekl. Případ si následně převzal specializovaný útvar policejního sboru NAKA. Pachatele podezírá z úkladné vraždy ve stádiu pokusu.

„Studenti jsou v tuto chvíli v péči posttraumatického intervenčního týmu. Úzce spolupracujeme s vedením školy,“ uvedla slovenská policie s tím, že už nikomu nehrozí nebezpečí.

Později doplnila, že si případ přebírá vyšetřovatel elitní Národní kriminální agentury (NAKA). „Z informací a důkazů získaných na místě činu bylo zjištěno, že v dané věci jde o podezření z úkladné vraždy ve stádiu pokusu na vícero lidech. O věci byl bezodkladně informován speciální prokurátor,“ oznámila.

Náctiletý pachatel kromě dívky napadl i dalšího chlapce, toho však naštěstí nezranil. Později utekl. Policie nasadila psovody a brzy jej dopadla v nedalekém poli. Zranění napadené dívky podle policistů není vážné, skončila však v péči lékařů.

„Chlapec je žákem prvního ročníku. Jevil se jako absolutně bezproblémový, nezaznamenali jsme ani náznak něčeho, čeho bychom si měli všimnout,“ uvedla ředitelka školy Katarína Piačková.

 

ilustrační snímek | foto: Facebook / Polícia Slovenskej republiky

 

Policie nejprve uzavřela vstupy do školy a následně i celou ulici. Na místo činu podle listu Sme neustále přijíždějí další muži zákona včetně kriminalistického technika.

Incident odsoudil předseda parlamentního výboru pro vzdělávání, vědu, mládež a sport Richard Vašečka. „Je šokující, že se takový ohavný čin odehrál na půdě školy, do které rodiče každý den posílají své děti s vírou, že jsou v bezpečí a nic jim nehrozí,“ uvedl podle HN Online a připomněl i předloňský tragický útok na základní škole ve Vrútkách, kde tamní bývalý žák zabil zástupce ředitelky a čtyři další lidi včetně dvou dětí zranil.

„Na školském výboru Národní rady budeme ve spolupráci s ministerstvem školství hledat řešení, jak přistupovat k agresivnímu chování na školách a jak mu předcházet. Škola má být bezpečným místem pro žáky i učitele,“ dodal.

Zdroj:
https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/slovensko-skola-novaky-napadeni-zak.A221103_100439_zahranicni_kha