Co chytré kamery doopravdy (ne)umí při zabezpečení škol a dotace na kamery

Co chytré kamery doopravdy (ne)umí při zabezpečení škol a dotace na kamery

Události v regionech
Část: Zabezpečení škol
Odkaz: https://www.ceskatelevize.cz/porady/10118379000-udalosti-v-regionech-praha/223411000140117/

Incident, kdy mladík včera odpoledne na jedné ze středních škol v Českém Krumlově vyhrožoval spolužačce nožem, převzala policie a dál ho bude vyšetřovat. Událost znovu otevřela diskusi a motivuje další školy k tomu, aby investovaly do zajištění bezpečnosti.


Komentář ABŠ k uvedenému pořadu:

Bezpečnosti škol je hlavní náplní Asociace bezpečná škola. Pod taktovkou Ministerstva vnitra vznikla norma ČSN 73 4400, kde je bezpečnost a technika do škol normativně popsána. Následně  byla vydána publikace s názvem: Manuál bezpečné školy.

Ke stažení zde: https://www.asociacebezpecnaskola.cz/2023/01/13/publikace-manual-bezpecne-skoly/

Žel v reportáži zazněla řada zavádějících tvrzení ke kamerám. Kamery jako technický prostředek ke zvýšení bezpečnosti jsou zcela určitě vhodné. Nejsou ale primárním nástrojem k řešení bezpečné školy.

Více například zde: https://www.asociacebezpecnaskola.cz/2022/12/19/nejcastejsi-chyby-v-bezpecnosti-skol-neodbornost-a-plosna-reseni/


Co tedy umí chytré, a nikoliv levné kamery? 

Mají řadu analytických funkcí, dokáží rozpoznat v základu osobu nebo auto. Dokáží poznat trajektorii pohybu vybrané osoby, dokáží analyzovat některé typy nestandardního chování (například člověka, který se „potuluje“ kolem objektu, rvačku, atd.), dokáží říct, že byla překročena vymezená linie, jízdu v protisměru atd.

Dokáží upozornit, že někde byl odložen předmět (nebezpečí umístění výbušniny), nebo vybraný předmět odcizen.  Dokáží především výborně zpětně analyzovat a vyhledávat události na základě zadaných parametrů. Například najdi všechny lidi v zelené bundě atd. Nedokáží vidět a analyzovat předměty, které jsou schovány pod bundou, trikem, v tašce, …. to neumí. To umí jen kamery ve sci-fi kriminálkách.


Dotace na kamery

Ministerstvo vnitra ČR (dále jen MV) dotace na kamery do škol a školských zařízení nikdy z dotace neposkytovalo. Jak zaznělo ve zmiňované  reportáži, získat dotaci na kamery do škol bylo možné v roce 2017 z dotačního programu MŠMT. MV poskytovalo finanční prostředky na projekty směřující k zajištění bezpečnosti ve školách v letech 2018 až 2020, a to v rámci ochrany tzv. měkkých cílů. Jednalo se o dotaci neinvestičního charakteru (posouzení zabezpečení škol, vzdělávání v této oblasti apod.), z které však nebylo možné získat finanční prostředky na kamery.

MV poskytuje každoročně dotace z Programu prevence kriminality na místní úrovni pouze na kamery, které jsou součástí Městských kamerových dohlížecích systémů, tedy pouze na kamery sloužící k monitoringu veřejných prostranství, nikoliv do škol.

Z hlediska analýzy současné situace je nutné brát bezpečnost škol vážně. Asociace bezpečná škola nabízí školám na toto téma hodnotné vzdělávací semináře a bezpečnostní audity.

 

 

 
Komentáře
Tomáš Koníček

Citovaná reportáž se ČT opravdu nepovedla. Jednak odborně, kamerové systémy opravdu neumějí to, co bylo odvysíláno. Na tuto kontrolu jsou jiné systémy. A další zavádějící informace o možných finančních dotacích na pořízení si takovéto techniky uvnitř budov cestou MV. Jak se správně píše výše, MV žádný takový dotační nemá. Škoda, že příslušný redaktor ČT neobrátil na odborníky z MV.

Komenáře jsou vypnuty.