Jak přežít teroristický útok střelnou zbraní? Radí bývalý příslušník 601. skupiny speciálních sil

Jak přežít teroristický útok střelnou zbraní? Radí bývalý příslušník 601. skupiny speciálních sil

Útok střelnou zbraní, je na rozdíl od útoku pomocí výbušniny „chirurgičtější“, je přesněji cílený, své cíle si mohou teroristé vybírat a celý útok trvá déle a je adresnější, není tak anonymní, jako je to u bombového útoku.

I zde musíme rozlišovat více typů útoku, jinak se musíme chovat při útoku na dlouhou vzdálenost jako například pří útoku v Las Vegas v říjnu 2017, kdy pachatelem útoku na koncertu v Las Vegas, kde bylo přes 20 tisíc lidí, byl čtyřiašedesátiletý Stephen Paddock. Pálil na posluchače country koncertu z 32. patra hotelu a připravil při tomto útoku o život 59 lidí a dalších 527 zranil, byl to nejhorší útok střelnou zbraní v americké historii. Jinak se musíme chovat při útoku v uzavřených prostorách, jako na univerzitě v ruském Permu.

Při každém z těchto útoku Vám vaše reakce může zachránit život, jsou odlišné, ale mají společné základy. Vše začíná před samotným útokem, je důležité, aby si všichni všímali okolí, neobvyklého chování, čím dříve se takový útočník odhalí tím méně škod může napáchat, protože mu narušíte jeho plán a on už musí improvizovat.

Jakmile už uslyšíte střelbu, padněte na zem, zorientujte se, vyhodnoťte situaci, odkud se střílí, a najděte si nejbližší kryt směrem od střelby, za kterým se můžete schovat a hlavně který Vám poskytne ochranu pře střelami (zeď, dostatečně široký sloup, železobetonová konstrukce, blok motoru automobilu, atd.) Tohle samozřejmě platí pokud nejste bezprostřední blízkosti střelce a uzavřených prostorech, ale i v uzavřeném prostoru je nejdůležitější najít si účinný kryt.

Pozor, náboj 7,62x39mm, který je pravděpodobně nejpoužívanějším nábojem teroristů, je vysoce efektivní, je to vojenské i civilní střelivo, střela má velkou kinetickou energii a ve spojení s ocelovým jádrem Vás neochrání každý kryt.

Musíte si uvědomit, že v uzavřeném prostoru bude útočník/útočníci střílet na vzdálenost do 50 metrů, ale tato střela je smrtící po celou dráhu letu, což je 2 800 m. V uzavřeném prostoru může útočník použít i krátkou střelnou zbraň (pistoli), nebo obě, a to je pro mě znak určité vycvičenosti střelce (může mít vojenský, policejní výcvik).

 

Autor: Pixabay License Free for commercial use|Popisek: Ilustrační fotografie

Zabarikádujte se v místnosti, třídě. Dveře zabarikádujte stoly, židlemi, skříněmi. Čím víc, tím líp, použijte vše co je v místnosti. Nejde jen o to, aby útočník neotevřel dveře, ale jde taky o to znesnadnit maximálním způsobem vstup útočníkovi do místnosti. Schovejte se nejlépe v rozích místnosti, ale v co nejostřejším úhlu od vstupu do místnosti, pryč ze smrtícího trychtýře naproti dveřím.

Pokud nebudete mít na výběr a budete muset s teroristou bojovat, pokuste se s bojem počkat, až bude přebíjet. Standardní vojenský zásobník do útočné pušky, jako je např. AK-47, je na 30 nábojů, do pistole se to různí cca 15-17 v závislosti na typu pistole, tehdy máte největší šanci, protože útočník, který nemá opravdu dobře zvládnutou manipulaci s danou zbraní, bude plně zaměstnán přebíjením, a protože bude pravděpodobně také pod velkým stresem, zabere mu to více času. Ale pozor, pokud má však kvalitní výcvik, bude mu výměna zásobníku trvat jen pár vteřin!!!

Pokud to není nezbytné, nebojujte, on nemá co ztratit, vy ano! K boji s útočníkem jsou určené vojenské a policejní jednotky. Jsou k tomu určené, vybavené a hlavně vycvičené, vy ne!!

Na rozdíl od útoku v uzavřených prostorech kde všechno probíhá rychle a útočník má na všechno výrazně málo času, je pod větším tlakem a stresem a je v přímém kontaktu s obětmi, má útočník při útoku na velkou vzdálenost jako v Las Vegas na všechno mnohem víc času, mnohem víc munice a mnohem více komfortu. Je mnohem těžší lokalizace útočníka a jeho eliminace. Opět je velice důležité se co nejrychleji dostat do krytu, který Vám poskytne dostatečnou ochranu. Pokud běžíte do krytu, dodržujte pravidlo 3 sekund, to znamená, že poběžíte maximálně 3 sekundy a pak zalehnete, nebo se schováte za nějaký kryt.

Při běhu se snažte měnit náhle směr. Vždy když se schováte do krytu, zkontrolujte, jestli nejste zranění, najděte si další nejbližší kryt, ke kterému poběžíte, pokud můžete, nezvedejte se na místě, kde jste zalehli, pokuste se kousek odvalit, změnit své místo, při pohybu sledujte okolí, snažte se trochu vnímat, hledat si rychlejší místa úniku než to, ve kterém se právě pohybujete. Takto pokračujte, dokud nebudete v bezpečí.

Pamatujte, že všude kolem bude vládnout křik a chaos, že zásahové týmy, které vám jedou na pomoc, mají své postupy, přijedou do chaosu, musí se zorientovat v nepřehledné situaci a teprve potom zasáhnout. To vše může trvat od 20 minut po několik hodin v závislosti na složitosti situace, ale můžete si být jistí, že na Vaší záchraně pracují profesionálové, kteří jsou na tyto situace cvičeni.

Autor: Marcel Havlásek

Zdroj:  SECURITYMAGAZIN.CZ