Střelec v ostravské nemocnici zabil šest lidí.

Střelec v ostravské nemocnici zabil šest lidí.

Útočník ráno zastřelil v čekárně ostravské Fakultní nemocnice šest lidí a tři další zranil. Policie po necelých čtyřech hodinách vypátrala vozidlo, kterým ujížděl. Když byl nad autem policejní vrtulník, ozval se výstřel. Dvaačtyřicetiletý muž se ještě před zásahem sám střelil do hlavy.

Pachatele, muže z Opavska, se podle ministra vnitra Jana Hamáčka pokoušeli ještě asi půl hodiny oživovat, ale bez úspěchu. Podle policejního ředitele Moravskoslezského kraje Tomáše Kužela neměl legálně drženou zbraň.

Bilance běsnění je tragická: podle ředitele nemocnice Jiřího Havrlanta útočník postřelil celkem devět lidí, šest jich zemřelo. Pět bylo zastřeleno, šestý člověk zemřel po průstřelu hrudníku na operačním sále, sedmý je po průstřelu hlavy, po operaci a v kritickém stavu na ARU. Další zraněný je po operaci mimo ohrožení života, poslední je lehce zraněný. Mezi oběťmi byli čtyři muži a dvě ženy.

Střelba se odehrála po čtvrt na osm ráno na traumatologické ambulanci v budově polikliniky. Pachatel střílel zblízka krátkou zbraní, mířil na hlavy a krky. Útočil sám, neměl žádného komplice. Ředitel nemocnice Havrlant zaktivoval krizový plán a areál byl po několik hodin uzavřen, kdy zaměstnanci zůstali na odděleních a nesměli vycházet.

Hlídka dorazila za čtyři minuty, pachatel však opustil nemocnici ještě před příjezdem policistů, nebo během něj. Policie brzy zveřejnila snímek 180 centimetrů vysokého muže v červené bundě, jehož hledala jako důležitého svědka. O něco později vydala nový popis pachatele a požádala veřejnost o pomoc při pátrání.

Střelec zřejmě ujel z nemocnice ve stříbrno-šedém renaultu. „Podezřelý je na útěku, víme, kdo to je, a v současnosti pracujeme na jeho zadržení,“ hlásil dopoledne Tomáš Kužel, policejní ředitel Moravskoslezského kraje.

Potvrdil, že muž střílel z krátké ruční zbraně. Motiv činu zatím policie neznala. „Pachatel je nebezpečný, pravděpodobně ozbrojen, prosíme, nepokoušejte se jej zadržet a volejte linku 158,“ nabádal Kužel.

Ráno odletěl do Ostravy s protiteroristickou jednotkou ministr vnitra Jan Hamáček. Premiér Andrej Babiš zrušil zahraniční cestu do Estonska, aby také zamířil do Ostravy. „Je to katastrofa, nechápu to. Vím, že tam byli čtyři mrtví a dva těžce zranění, kteří bohužel zemřeli,“ uvedl Babiš s tím, že mezi oběťmi jsou lidé z čekárny. Rodinám obětí premiér přislíbil pomoc.

Kvůli střelbě byla uzavřena i sousední Vysoká škola báňská-Technická univerzita Ostrava. Škola uzavřela vchody a o střelbě informovala studenty a personál rozhlasem.

Střelba v ostravské nemocnici je druhá nejtragičtější v historii země. V únoru 2015 zastřelil muž v restauraci v Uherském Brodě osm lidí a pak sebe.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch označil střelbu za šokující, kvůli tragédii se vrací ze zahraniční cesty.

Soustrast pozůstalým po obětech vyjádřil i prezident Miloš Zeman. „Ve svém srdci jsem s vámi, myslím na vás v těchto tragických hodinách,” řekl podle prezidentského mluvčího Ovčáčka prezident. Poděkoval také všem příslušníkům bezpečnostních složek a lékařům, kteří nyní pomáhají.

„Mé myšlenky jsou se zaměstnanci a pacienty Fakultní nemocnice v Ostravě. Přesně před měsícem jsem měla možnost toto pracoviště plné profesionálů navštívit. Takováto tragédie se u nás již nikdy nesmí opakovat,“ uvedla na svém Twitteru ministryně financí Alena Schillerová.

Pacienti a personál ostravské Fakultní nemocnice

Pacienti a personál ostravské Fakultní nemocnice, kde útočník zastřelil šest lidí. (10. prosince 2019) Autor: Alexandr Satinský, MAFRA

 

Zdroj: https://www.idnes.cz/ostrava/zpravy/strelba-ostrava-nemocnice-policie-zasah.A191210_081440_ostrava-zpravy_klu