Policie odkryla identitu pachatele, který hrozil střelbou na českých školách

Policie odkryla identitu pachatele, který hrozil střelbou na českých školách

Komentář ABŠ: Vyhrožovat střelbou je “žert”? To tvrdí autor výhrůžky školám. Policie nicméně vždy bere takovou hrozbu vážně. Ozbrojený útočník je hrozba, na kterou by většina škol neuměla adekvátně reagovat. Tím by se jen zhoršily následky takového útoku. Zavést důsledná preventivní opatření se školám moc nedaří a metodika jednání při případném útoku (metoda USB, více na našich stránkách v záložce Publikace – Bezpečná škola 1.díl) je pro většinu škol neznámá, minimálně z praktického hlediska.

Podle článku který následoval na stránkách iDNES.cz jsou školy připraveny dostatečně. Pokud myslíme dostatečně hodnotou známkování, tedy za čtyři, potom se dá souhlasit. Ve spolupráci s Odborem prevence kriminality MV probíhá v posledních letech intenzivní školení v podobě seminářů a konferencí. Výstupem jsou proškolení učitelé, kteří mají o problematiku opravdový zájem. Cílem seminářů není strašit a učitelé na nich v rámci diskuzí řeší celou řadu konstruktivních oblastí v nastavení bezpečnosti. Z hlediska úrovně vzdělávání je trend v ČR nastaven dobře a školy mají možnost se v dané problematice vzdělávat a orientovat.

To co vnímáme z reálných zkušeností za poslední tři roky se stovkami škol, je, že zatím nejsou připraveny zvládnout reakci na útok systematicky. V rámci práce se školami a ve spolupráci s PČR nacvičujeme s vybranými školami (bez žáků) čtyři modelové situace útočníka a reakci na ně. Máme reálné zkušenosti z jednání učitelů pod obrovským psychickým tlakem a to v situaci, kdy všichni ví, že to je „jen hra“. I při této hře mají někteří učitelé problém zvládnout sám sebe a své jednání. V případě reálné situace budou muset navíc zvládnout své žáky. V zahraničí je proto běžné, že školy na tyto situace mají písemně zavedené postupy, mají jasné delegace rolí a jejich činností a především, je pravidelně trénují. Obdobně jako trénují postupy při požárním poplachu. To české školy nedělají (myšleno trénink na ozbrojený útok a evakuaci či invakuaci – ukrytí) a proto nejsou systematicky připraveni. Připraveni na fakt, že budou muset „přežít“ sami do příjezdu zásahových jednotek PČR, přežít 10 – 15 minut.

Při systematické přípravě musíme také zohlednit skutečnost, že typická střední škola má jednou za čtyři roky zcela nové obsazení (každý rok odejde jeden kompletní ročník a nastoupí nový) a migrují také učitelé. Jednou za čtyři roky je škola z hlediska osazenstva zcela nová.

Systematický přístup dle Asociace bezpečná škola musí kopírovat pravidla nastavená pro jiné činnosti typu pravidelných školení BOZP nebo PO (požární ochrany) a validace procesů na měnící se podmínky.

„Pražská policie právě zjistila identitu pachatele, který na Twitteru hovořil o hrozbě střelbou ve školách v Praze. Děkuji policistům za výbornou práci,“ napsal na svém Twitteru ministr vnitra a předseda ČSSD Jan Hamáček. Podle policie ČR jde o šestnáctiletého muže, který se přiznal, že si celou věc vymyslel.

Policie v pondělí varovala české školy před možným útokem střelce a posílila dohled. Varování před hrozbou mělo přijít od amerických tajných služeb, potvrdil zdroj MF DNES. Policie opatření označila za preventivní a panika podle ní není nutná. „Po autorovi textu samozřejmě intenzivně pátráme,“ napsal mluvčí na Twitter.

„V prostředí sociálních sítí jsme zaznamenali výhrůžku střelbou na neurčených českých školách,“ oznámilo policejní prezidium. „Přijali jsme potřebná opatření, která z taktických důvodů nebudeme blíže specifikovat, avšak spočívají mimo jiné v posílení výkonu služby v okolí hrozbou dotčených škol a jejich informovanosti,“ sdělila policie.

Jakého regionu se výstraha týká či jak dlouho by mohla trvat, mluvčí Policejního prezidia Jozef Bocán z taktických důvodů také nesdělil. Policie se ale podle zdroje MF DNES obeznámeného s vyšetřováním zaměřuje na Prahu a Brno, ale také Jihočeský, Středočeský a Ústecký kraj. Místa mají kopírovat digitální stopu autora výhružného příspěvku na sociální síti.

Že nejde pouze o školy v hlavním městě potvrdila i mluvčí policejního prezidia Sikorová a mluvčí pražské policie Tomáš Hulan. ČTK řekli, že se varování týká nejen škol v Praze. Další informace však z bezpečnostních důvodů neuvedli.

O varování před střelcem informoval jako první Deník N. Redakci iDNES.cz informaci o výstraze potvrdily tři pražské školy. „Před půlhodinou jsme obdrželi od policie upozornění o zvýšeném riziku a přijímáme k tomu nějaká opatření,“ sdělil rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima s tím, že bližší informace sdělovat nebude.

„Výstraha je poměrně obecná, takže zatím není nutné, abychom naši školu zavřeli. O situaci jsme informovali naše vrátné. Většinou to jsou bývalí profesionální vojáci, tak věřím, že si s tím poradí,“ uvedl Pavel Rípka za Elektrotechnickou fakultu ČVUT.

„V návaznosti na upozornění od Police ČR si dovoluji požádat zaměstnance ČVUT během dnešního dne o jejich zvýšenou pozornost ve všech objektech ČVUT v návaznosti na možnou mimořádnou událost (riziko – velmi nízké) prostřednictvím jiné (cizí) fyzické osoby, “ napsal v informačním mailu bezpečnostní ředitel ČVUT Adam Ševčík.

Poprosil dále zaměstnance, aby v případě zaznamenání jakéhokoliv nebezpečného incidentu prosím volejte na telefonní číslo 158.

Několik opatření zavedlo také Gymnázium Na Vítězné pláni v Praze-Nuslích. „Přijali jsme drobná opatření ve zpřísnění kontroly přicházejících lidí. Panuje zvýšený dohled nad všemi vstupy do školy, většina z nich je uzamčena,“ řekl ředitel gymnázia Jaroslav Mervínský.

Podle policie není důvod k panice. „Policie nemůže žádnou takovou hrozbu podcenit. Proto přistupujeme k těmto situacím vždy s plnou vážností i přesto, že reálný základ většinou nemají. Nastavená opatření jsou tak spíše preventivní, jakákoliv panika jistě není na místě,“ uvedla policie na Twitteru.

Autoři: rsr , pma , ČTK
Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/varovani-strelec-policie-stredni-a-vysoke-skoly-praha.A190610_152740_praha-zpravy_rsr