Co může za texaský masakr ve škole? Ne zbraně, ale otevřené dveře, tvrdí viceguvernér

Co může za texaský masakr ve škole? Ne zbraně, ale otevřené dveře, tvrdí viceguvernér

Deset lidí zabil v pátek 17letý mladík na střední v Santa Fe. Texaský viceguvernér Dan Patrick viní z masakru na střední „příliš mnoho vstupů“ v kampusu školy. Vyzývá proto ke snížení množství vchodů a k vyšší kontrole studentů, ne však ke kontrole zbraní v Americe.

Incident se stal ve městě Santa Fe, které leží asi 50 kilometrů od hlavního města státu Houstonu. Pachatelem byl podle policie 17letý Dimitrios Pagourtzis, který byl vyzbrojen puškou typu AR-15, brokovnicí a revolverem ráže 38, jež údajně patřily jeho otci. Pagourtzis byl po incidentu ihned zadržen policií. Ve školním objektu a v jeho okolí byly podle policie nalezeny výbušniny.

„Z toho co víme, střelec přišel s dlouhým kabátem pod kterým měl brokovnici,“ řekl republikánský viceguvernér Texasu Dan Patrick, který drží zbrojní pas od Národní střelecké asociace. „Kdyby byl pro každého žáka možný pouze jeden vstup, u kterého by byl zkontrolován, možná by byl střelec zastaven a celý incident by se nestal.“ vysvětloval viceguvernér.

Podle amerického serveru CNN v úvodu páteční konference Patrick prosil rodiče, kteří vlastní zbraně, aby si je zamkli a střežili je v bezpečí, avšak své další poznámky neadresoval nebezpečí zbraní zbraně. Při jeho komentářích k četnosti vchodů do škol Patrick podle CNN souhlasil s mocnými zbrojařskými firmami, jejichž strategií není regulace zbraní, ale bezpečnější kampusy.

„V kampusech je tolik vchodů, které nejsou hlídány a není možné zkontrolovat všechny studenty, kteří projdou,“ řekl Patrick na konferenci. „Musíme udělat spoustu práce a investovat hodně peněz do ochrany našich dětí,“ dodal.

Studenti volají po zpřísnění
Počet incidentů na amerických středních se zvyšuje a tím pádem i vlna kritiky ze strany studentů. Studenti volají po zvýšení věkové hranice pro nákup a držení zbraní, o němž podle CNN uvažuje i americký prezident Donald Trump. Místní zákonodárci rovněž zvažují, že věkovou hranici zvýší z 18 na 21 let.

Problémů ve zpřísnění držení zbraní je však několik. Podle CNN velmi vlivná zbrojařská Národní asociace držitelů zbraní (NRA) podporovala prezidenta v jeho volební kampani a není pro snížení věkové hranice. Asociace by problém řešila ozbrojením učitelů. Dalším argumentem NRA je tradiční právo nosit zbraň, která je zakotvena v dodatku americké ústavy, která je považovaná za nedotknutelnou.

Vlna kritiky na internetu
Návrh texaského viceguvernéra vyvolal vlnu kritiky na sociálních sítích, přičemž někteří lidé poznamenali, že hlavním problémem střelby na středních školách je kontrola zbraní.

Robert Solomon, ředitel divize pro výstavbu stavebních a bezpečnostních předpisů, spolu s Národní bezpečnostní asociací tvrdí, že problém nemusí být pouze v počtu vstupů, ale v navržení únikových vchodů.

„Mnoho budov je nyní navrhnuto s jedním vchodem, ale s více možnými východy, jsou jimi například obchodní domy značky Walmart nebo Costco,“ řekl Solomon: „Obchodní domy mají jeden hlavní vstup a mnoho únikových východů, které se dají v případě nebezpečí otevřít zevnitř.“

„Patrickův komentář je naprosto v pořádku, pokud by se únikové východy daly otevřít zevnitř budovy a student by se tak v případě nebezpečí dostal ven,“ dodal.

Zdroj: https://www.lidovky.cz/prilis-mnoho-vstupu-to-je-podle-guvernera-jedna-z-hlavnich-pricin-masakru-na-stredni-gnp-/zpravy-svet.aspx?c=A180520_111720_ln_zahranici_ele