Na střední škole v Texasu se střílelo, student zabil deset lidí

Na střední škole v Texasu se střílelo, student zabil deset lidí

Policie v americkém městě Santa Fe v pátek 18.5.2018 zadržela studenta, který střílel na místní střední škole. Zabil deset lidí a deset jich zranil, oznámil guvernér Abbott. Na místě zasahovalo několik desítek policejních jednotek včetně armády. Škola byla evakuována, policisté navíc v jejím okolí našli výbušniny.

Pachatel, sedmnáctiletý student Dimitrios Pagourtzis, v pátek zaútočil v jedné z tříd střední školy a zabil deset lidí. Jako střelné zbraně použil pachatel pušku a revolver ráže .38, které patří jeho otci, upozornil guvernér Abbott. Většina mrtvých jsou podle televize ABC studenti.

Zatím nepotvrzené zprávy se kromě střelby zmiňují i o explozích trubkových náloží, které údajně střelec vhodil do dvou tříd. Zpravodaj ABC z místa uvedl, že policisté prohledávají dům v nedaleké obci Alvin, ve kterém útočník žil, uvnitř údajně mohou být výbušniny. Místní šerif obyvatele varoval před podezřelými předměty.

Policie má podle agentury AP situaci pod kontrolou. Kromě útočníka zatkla ještě jednoho podezřelého studenta. Zraněné převezly do nemocnic vozy záchranné služby a vrtulníky. Podle ABC je mezi zraněnými jeden policista.

Svědkyně popsala, jak ozbrojený člověk vešel do třídy při hodině umění a začal střílet, informovalo CNN. Viděla také dívku střelenou do nohy.

Oznámení o střelbě dostala policie v pátek dopoledne a ke škole se vydalo několik policejních i zdravotnických jednotek. Zhruba po hodině oznámil médiím zástupce ředitele školy Cris Richardson, že údajný střelec byl zadržen.

Pagourtzis docházel do školy v Santa Fe a je členem jejího fotbalového týmu, sdělila agentuře AP přítelkyně útočníkovy rodiny. Je rovněž členem tanečního souboru při místním sboru řecké ortodoxní církve.

Na leteckých záběrech bylo vidět, jak policisté na prostranství před školou prohledávají všechny osoby a jejich batohy. „Byli jsme zrovna venku, když jsme zaslechli výstřely. A pak najednou někdo začal utíkat a učitelé na nás křičeli, ať běžíme do bezpečí,“ řekla televizi CNN 14letá Angelica Martinezová.

Prezident Donald Trump na Twitteru označil incident za srdcervoucí. „Moje vláda je odhodlána udělat všechno, co může, aby ochránila naše studenty a držela zbraně daleko od rukou těch, kdo jsou hrozbou pro sebe sama i pro ostatní,“ napsal prezident a nařídil ve znamení smutku spustit v úterý vlajky na všech státních institucích na půl žerdi.

Tragédie znovu vyvolala celostátní vzrušenou debatu o posílení kontroly při prodeji zbraní. Změna druhého ústavního dodatku, který právo na držení zakotvuje, se ale podle amerických médií neočekává.

Několik školáků z Parklandu v pátek na střelbu v Santa Fe na twitteru reagovalo. Jaclyn Corinová vyzvala prezidenta, aby „něco udělal“, protože umírají děti. „Děti jsou vražděny a pro vás je to hra. Je to dvaadvacátá školní střelba jen v letošním roce. Udělejte něco!,“ vzkázala studentka do Bílého domu.

Její spolužák David Hogg předpověděl, že politici začnou brzy projevovat lítost, jako by jim na dětech záleželo. „Starají se ale jen o své preference,“ napsal Hogg.

Podle agentury AP páteční incident debatu o dostupnosti střelných zbraní znovu rozvíří.

Ke střelbě došlo ve městě Santa Fe, které leží asi 50 kilometrů jihovýchodně od Houstonu. Policisté oblast uzavřeli a evakuovali školu i přilehlé objekty. Části studentů se hned po zahájení střelby podařilo uprchnout do bezpečí.

Americkou veřejnost letos v únoru vyděsila střelba na střední škole ve floridském Parklandu, kde přišlo o život 17 lidí. Útočníkem byl devatenáctiletý někdejší student školy Nikolas Cruz, který byl ze školy vyloučen z kázeňských důvodů. Pachatele policie zadržela a nyní stojí před soudem, prokuratura žádá trest smrti.

Na střední škole v Texasu se střílelo, na místě zůstalo několik mrtvých (18. května 2018). Autor: AP

Na střední škole v Texasu se střílelo, na místě zůstalo několik mrtvých (18. května 2018). Autor: AP

Zdroj: IDNES