Bezpečí žáků na prvním místě

Dne 28. listopadu 2017 se pod vedením společnosti Seminaria a ve spolupráci s Asociací bezpečná škola uskutečnila celostátní konference Zabezpečení školy – bezpečí žáků na prvním místě. Na konferenci určené zejména pro zástupce vedení mateřských, základních i středních škol a rovněž zástupce zřizovatelů na úrovni odborů školství vystoupili přední znalci s praktickými typy k zabezpečení školního objektu.

Konferenci zahájil Tomáš Koníček z Ministerstva vnitra, který se věnoval závazné normě ČSN 73 4400. Upozornil účastníky, že na webových stránkách MV ČR je k dispozici náhled této normy a zároveň upřesňující metodiky. „Smyslem normy ČSN 73 4400 je vnímat bezpečnost jako souhrn stavebně-technických a organizačních opatření již na úrovni projektové přípravy,“ zdůraznil přednášející.

Velmi prakticky navázal Libor Sladký, který se zaměřil na typické chyby v řízení bezpečnosti ve školách a ilustroval je na řadě příkladů z již realizovaných auditů. Zároveň účastníkům konference doporučil, na co se soustředit při návrhu technických prostředků k zabezpečení školy. Jeho příspěvek pak detailněji doplnila Veronika Fáberová, která účastníky ujistila, že se nemusí bezpečnostního auditu bát, jelikož se jedná pouze o objektivní zjištění a popis stavu z hlediska technických i režimových bezpečnostních opatření, z kterých pak vzejdou jednotlivá doporučení. V závěru svého příspěvku dala posluchačům několik rad, jak vybrat správného auditora a kterým se raději vyhnout.

V dopoledním bloku se konference věnovala praktickým typům zabezpečení budov, a to zejména mechanickému zabezpečení budov, kdy cechmistr Petr Fráz na praktických ukázkách představil, jak fungují jednotlivé uzamykací systémy. Na jeho příspěvek pak navázal Václav Růžička s kamerovými systémy ve školách v návaznosti na GDPR.

Odpolední část zahájila Jitka Sladká s Milanem Fárou. Představili účastníkům projekt „Ozbrojený útočník ve škole“, jehož cílem je reálně připravit zaměstnance školy na nebezpečné situace. Pomocí vhodných znalostí i nácviků se pak snižuje pravděpodobnost výskytu hrozby a zvyšuje se pravděpodobnost vhodné a účinné reakce při útoku.

Součástí konference byl také psychologický pohled a doporučení všímat si varovných signálů u těch, kteří jsou ve škole legálně, tedy u žáků a studentů. Mezi takové signály může patřit jakákoli změna chování, zhoršení prospěchu, změna oblékání aj.

Na závěr konference vystoupil starosta města Kraslic s řešením bezpečnosti napříč školami i dalšími volnočasovými organizacemi ve městě. Cílem konference bylo předat účastníkům důležité informace o všem, co je potřeba udělat pro zabezpečení školního prostředí a jak všechna řešení propojit, aby navzájem fungovala.

Další informace o akci naleznete na webových stránkách www.seminaria.cz.

ZDROJ: Moderní obec