Proč překvapivě neměla střelba v USA skoro oběti: na střelce se hned vrhli

Proč překvapivě neměla střelba v USA skoro oběti: na střelce se hned vrhli

Trojice studentů v úterý odzbrojila útočníka, který chtěl zabít co nejvíce svých spolužáků na střední škole poblíž amerického Denveru. Chlapci se na ozbrojence vrhli navzdory tomu, že jim hrozilo vážné nebezpečí. Osmnáctiletý Kendrick Castillo za svoje hrdinství zaplatil životem. „Nepřekvapilo nás to, takový on prostě byl,“ shodují se jeho přátelé a rodina.

Chlapci se vrhli na svého spolužáka, který při vchodu do třídy na střední škole Highlands Ranch vytáhl zbraň s úmyslem zabíjet. Mladíci útočníka přimáčkli ke zdi a snažili se ho násilím odzbrojit. Při tahanici se ozvalo několik výstřelů a Kendrick Castillo, který se vydal vstříc střelci jako první, se zhroutil na zem.

Jeho nejlepší kamarád Brendan Bialy sebral útočníkovi zbraň a odhodil ji. Potom zavolal na Castilla, jestli je v pořádku. Žádná odpověď však nepřišla. „Kendrick se zachoval jako hrdina. Byl jen kousek od střelce a místo toho, aby utíkal na opačnou stranu, vydal se přímo k němu,“ popsal Bialy.

Americké úřady uvedly, že Castillo, Bialy a třetí chlapec Joshua Jones svým zákrokem minimalizovali krveprolití, při kterém dva útočníci zranili osm studentů. Jonese zasáhly při rvačce dva výstřely. Přestože Bialy přiznává, že měl strach jako nikdy předtím, podle svých slov byl odhodlán se neskrývat. „Jsou to zbabělci. Prohráli. Totálně prohráli v souboji proti dobrým lidem,” řekl o útočnících Bialy.

Útočníky policie identifikovala jako osmnáctiletého Devona Ericksona a šestnáctiletou Mayu McKinneyovou, která čelila ve škole šikaně v souvislosti s rozhodnutím podstoupit změnu pohlaví z ženy na muže. Vzhledem k tomu, že škola Highlands Ranch nemá u vstupu detektory kovu, se útočníkům podařilo bez problému pronést do budovy zbraně a po vstupu do tříd zahájit palbu.

Škola v Highlands Ranch je vzdálená necelých devět kilometrů od střední školy Columbine na denverském předměstí Littleton, kde před dvaceti lety dva studenti zastřelili dvanáct spolužáků a nakonec i sebe. Podle vyšetřovatelů však není mezi oběma činy souvislost, ačkoli pracovali s možností, že se denverští střelci mohli touto událostí inspirovat.

Kendrick Castillo

Castillo byl podle agentury AP člen školního robotického klubu a nadšený mechanik. Podle přátel mu z tváře nikdy nemizel úsměv a měl fantastický smysl pro humor. Na částečný úvazek pracoval v místní společnosti, která mu nabídla práci po úspěšné stáži. „Nepřekvapilo nás, že se Kendrick zachoval jako hrdina. Přesně takový byl,“ popsala ředitelka firmy Rachel Stoneová.

Střelce budou soud pravděpodobně brát jako dospělé

Devatenáctiletá Cecilia Bedardová kamarádila s Castillem už od základní školy. Podle ní byl přátelský, skromný, nadšený a vstřícný. Se svým otcem si po večerech rád zahrál bingo. „Byl moc milý. Byl to jeden z nejlepších lidí, jaké jsem kdy poznala. Nikdy neřekl nikomu nic zlého,“ říká Bedardová.

Druhého ozbrojence zadržel zaměstnanec bezpečnostní agentury, kterou provozuje bývalý člen elitních jednotek SWAT Grant Whitus.

Jeho zaměstnanec je podle Whituse bývalý mariňák, který ze školy zaslechl střelbu a vydal se studentům na pomoc. Na místě vytáhl zbraň a zadržel McKinneyovou. „Ani si neuvědomuje, kolik životů zachránil,“ uvedl Whitus.

Oba zadržení se ve středu poprvé objevili před soudem, státní zástupce George Brauchler se však zatím nerozhodl, jestli na ně podá žalobu pro dospělé. Šestnáctiletá McKinneyová je však podle něj dost stará na to, aby mohla být souzena jako dospělá. Formální obvinění by mělo padnout do pátku, Braucher zatím odmítl sdělit podrobnosti o motivu či použitých zbraních.

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/usa-strelba-denver-colorado-stredni-skola-zbran-utok-hrdinstvi.A190509_100500_zahranicni_dtt