Syndrom viny z přežití. Studenti po masakru v Parklandu spáchali sebevraždu

Syndrom viny z přežití. Studenti po masakru v Parklandu spáchali sebevraždu

Komentář ABŠ: Níže popsaná tragická událost jasně ilustruje, že pouze vnějším ukončením mimořádná událost pro oběti nekončí. Naopak začíná fáze adaptace na danou událost, které také není procházkou růžovou zahradou. Pocit viny s přežití, byť se okolí může zdát zcela iracionální, je pro oběť velice reálný. Důležité je zajistit možnost odborné péče. Možnost sdílet a pracovat s těmito pocity je zásadní. Zpracování takt silného zážitku není jednoduché a nikdy se neobejde bez odborné pomoci.

Mgr. Tibor A. Brečka, MBA

Jen týden po sobě spáchali sebevraždu dva studenti, kteří loni přežili masovou střelbu na střední škole v Parklandu na Floridě. Při útoku tehdy zemřelo sedmnáct lidí. Právě to, že ona přežila a ostatní ne, si dávala za vinu dívka, která se zabila v polovině března. U druhé smrti zatím příčiny nejsou známy, v Parklandu je však považují za jasné.

Devatenáctiletá Sydney Aiellová přišla při loňském masakru o svou kamarádku Meadow Pollackovou. O rok a měsíc později si sama vzala život. „Nádhernou Sydney se zářivou budoucností nám vzali příliš brzo. Bylo zničující pohřbívat v Parklandu dalšího krásného mladého člověka. Naše komunita znovu prožívá tragédii,“ napsal na Twitter bratr Pollackové Hunter.

Mladá Sydney se zastřelila, protože cítila vinu za to, že přežila, zatímco sedmnáct jejích spolužáků a zaměstnanců školy ne. Tehdy ji zachránilo, že v době, kdy střelec Nikolas Cruz procházel třídami, byla zrovna v jiné budově.

Studentčina matka pro CBS Miami popsala, že dcera trpěla posttraumatickou stresovou poruchou a takzvaným syndromem přeživších. Ten mnohdy postihne lidi, kteří jako jedni z mála vyvázli z teroristického útoku, přírodního neštěstí či tragické nehody. Stejnou psychickou poruchou často trpěli také lidé, co přežili holocaust.

Přestože byla Aiellová v poslední době smutná a bála se chodit do školy, o pomoc rodinu nikdy nepožádala. Dívčina matka proto nyní doufá, že se podaří zachránit alespoň ostatní přeživší brutálního útoku.

Jen týden po sebevraždě Aiellové však přišla další tragická zpráva. V sobotu zemřel student druhého ročníku téže školy. Policie zatím nezveřejnila jeho jméno ani věk a podle agentury Reuters zatím není jistá ani příčina smrti. „Nazýváme to zjevnou sebevraždou, protože zatím nemáme přesné výsledky od patologa,“ sdělil policejní mluvčí Tyler Reik.

Přestože tak ještě není stoprocentně jasno, v Parklandu už si dali dvě a dvě dohromady a soudí, že i druhý student trpěl syndromem přeživších. „17+2,“ napsal na Twitter například otec jednoho ze zavražděných teenagerů Ryan Petty, který po útoku založil organizaci Walkup Foundation, zaměřenou na bezpečnost ve školách.

Už po první sebevraždě se v USA rozjela debata o výdajích na psychologickou pomoc pro přeživší školních masakrů. Po té druhé ovšem ještě zesílila.

Florida truchlí za oběti řádění šíleného střelce na škole, které si vyžádalo sedmnáct obětí.  Autor: AP

„V návaznosti na dvě sebevraždy, které šokovaly naši komunitu, se rodiče a představitelé organizací napříč Broward County sešli, aby probrali, jak můžeme pomoci studentům této školy a dětem v okrese, aby se vyrovnali s traumatem a depresí,“ řekl podle deníku The Washington Post manažer místního školského odboru Robert Runcie.

Učitel Aiellové Greg Pittman míní, že se i přes učiněná opatření a otevřená psychologická centra studentům nedostává dostatečné pomoci. „Chtějí o tom mluvit s lidmi, kteří tam tehdy (při masakru) také byli. Mnozí si myslí, že pomoc ani nepotřebují a že pouze jejich přátelé, kteří tam byli, jim rozumí. Více zdrojů (pomoci) by mohlo pomoct, ale i ty zdroje, které je znaly, je opouštějí,“ uvedl.

Dnes dvacetiletý Cruz přišel loni 14. února před školu Marjory Stoneman Douglasové na Floridě, odkud byl dříve vyloučen. Střílel venku i uvnitř a v nastalém zmatku se mu podařilo uniknout mezi prchajícími studenty.

Po hodině byl však zatčen v sousedním městě Coral Springs. Podle časopisu Time zatýkajícímu policistovi řekl, že slyší hlasy démonů, a choval se zmateně. U sebe měl poloautomatickou pušku AR-15 a velké množství zásobníků, plynovou masku a dýmovnice. Je obviněn ze sedmnácti vražd a sedmnácti pokusů o vraždu. Prokuratura pro něj žádá trest smrti.

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/syndrom-prezivsiho-studenti-co-prezili-masakr-v-parklandu-spachali-sebevrazdu-usa.A190325_162530_zahranicni_kha