Útok na střední škole v Parklandu

Útok na střední škole v Parklandu

Při útoku na střední škole v Parklandu na jižní Floridě přišel o život i fotbalový trenér Aaron Feis. Studenty před střelbou chránil vlastním tělem. Feis je první ze 17 obětí, jejíž jméno přinesla místní média.

Studenty zmátl požární alarm

Někteří z 3 300 studentů si po zaznění požárního alarmu mysleli, že jde o cvičení, a nejprve zamířili z učeben do chodby, než je učitelé zahnali zpět.

Některým se podařilo se ve třídách zabarikádovat, další se schovávali ve skříních nebo pod stoly. Na škole před nedávnem proběhl nácvik na takovouto situaci.

Jedna z učitelek Melissa Falkowská se skrývala ve vestavěném šatníku s 19 studenty 40 minut, než je policisté vysvobodili. „Je velmi frustrující, že jsme udělali všechno, co jsme udělat měli, škola nás na tuto situaci připravila, a přesto je tolik obětí,“ řekla Falkowská.

Server CBS News zveřejnil krátké video z mobilního telefonu, na němž je vidět několik studentů ve třídě, jsou slyšet výstřely, hysterický křik a něčí výkřik „bože můj“. Některé děti slyšely skrz okna i výkřiky zasažených.

Jeden z rodičů Caesar Figueroa reportérům CBS sdělil, že jeho dcera mu volala, když se skrývala ve skříni. Hned jí řekl, aby nemluvila, protože nechtěl, aby střelec zaslechl její hlas. „Je to nejhorší noční můra, nevědět o dceři 20 minut, bylo to nejdelších 20 minut mého života,“ řekl.

Některým studentům se podařilo utéct, Masiel Balujaová zaslechla výstřely, když odcházela ze třídy. Začala utíkat s taškou na zádech „pro případ, že by byla do zad zasažena“.

Cruz byl obviněn ze 17 vražd

Hlavním podezřelým ze střelby je devatenáctiletý Nikolas Cruz. Podle policie je Cruz obviněn ze 17 vražd a ještě ve čtvrtek má stanout před soudcem. Byl vyzbrojen poloautomatickou puškou AR-15 a měl u sebe mnoho zásobníků, plynovou masku a dýmovnice, doplnili vyšetřovatelé.

Cruz začal střílet před školou v době, kdy končilo vyučování. Vešel pak dovnitř, kde zabil 12 lidí. Venku zastřelil tři osoby, mezi nimiž byl člověk, který stál na ulici. Dva lidé zemřeli v nemocnici později na následky těžkých zranění. Mezi mrtvými jsou dospělí i studenti. Cruz sám prchl do sousedního města a po zatčení byl hospitalizován kvůli dýchacím problémům, ve čtvrtek brzo ráno ho pak odvezli do věznice. Vyslýchá ho federální i floridská policie.

Zdroj: https://zpravy.idnes.cz/parkland-florida-usa-stredni-skola-strelba-svedci-fva-/zahranicni.aspx?c=A180215_060613_zahranicni_mpl