Konference na téma bezpečnostní rizika na Ústecku konstatovala tristní stav panující na severu Čech

Konference na téma bezpečnostní rizika na Ústecku konstatovala tristní stav panující na severu Čech

Historicky první bezpečnostní fórum a projekt My a naše bezpečnost se včera uskutečnil na akademické půdě UJEP v Ústí nad Labem. Témata byla více než aktuální: povodně, Bezpečnost na školách a měkké cíle, kriminalita ve vyloučených lokalitách a role průmyslu a výzkumu jako součást bezpečnosti regionu.

V sekci bezpečnost na školách a problematice měkkých cílů konstatovali zástupci hasičů a policie možnosti přeshraniční spolupráce se saskými složkami IZS a bezpečnosti. Šéf krajského policejního ředitelství Jaromír Kníže objasnil úkoly tzv. prvosledových hlídek, určených k rychlému zásahu proti nebezpečným pachatelům do 10 minut. „Nyní jich máme v kraji sedm, od nového roku jich bude sloužit deset,“ řekl Kníže, podle kterého jsou na krajské centrále vyčleněni také dva specialisté na vytipování a eliminaci nebezpečí měkkých cílů. „Těch je na území ústeckého kraje třicet osm,“ uvedl bez dalších podrobností Kníže. Systém však podle něj zatím funguje ještě toliko ve zkušebním módu, a tak do něj není možné zapojit složky IZS a městských, resp. obecních policií. „Musíme si prostě na nebezpečí zvyknout. Byli jsme vyvedeni z omylu, že je všechno v pořádku,“ konstatoval Kníže.

Zástupci Asociace bezpečná škola konstatovali, že školám v regionu chybí výcvik, jak jednat v případě, že do školy vnikne nebezpečná osoba i výcvik dětí v pozorování okolí a tipování možných rizik. Ministerstvo školství podle nich totálně zaspalo v oblasti vytyčení možných rizik a znovuzavedení povinného předmětu branná výchova do školních osnov. Poslanec Lank upozornil v této souvislosti na výhody izraelské praxe, kde jsou jednak děti už od věku cca 10 let systematicky cvičeny v pozorování rizik, a tomu, co lze nazvat právě takovou brannou výchovou. Nedosti na tom – Česká republika oproti Izraeli zaostává i přes postavení se Evropské unii ve snaze omezit držení legálních zbraní v rozšíření a schopnostech obyvatel likvidovat vlastními zbraněmi pachatele ještě před příjezdem policie.

ZDROJ: SECURITY MAGAZÍN